RUGSĖJO PALYDOS PALANGOJE

 
 
      Saulė siuntė paskutinius vasariškus spindulius rugsėjo paskutinį savaitgalį, kviesdama tinkamai tuo pasinaudoti. Ankstyvą penktadienio rytą linksmai šurmuliuodami Lazdijų krašto bendruomenių atstovai iš Barčių, Kuklių, Salų, Veisiejų, Gegutės, Seirijų, Krikštonių atvykome į Palangą, trečiąjį Tarptautinį bendruomenių festivalį „Palanga Intercomm 2017“. Svetingai priimti festivalio organizatorių, Všį “Pro partners“, puikiai įsikūrėme poilsio namuose “Palangos Gintaras“.
      Nieko nelaukdami, pradėjome vykdyti užsibrėžtus tikslus, -pradėjome nuo konferencijų. Tikrai naudingos temos, puikūs lektoriai, diskusijos. Pirmą dieną konferencijos tema buvo “bendruomenių verslumo aktualijos“. Apie socialinį verslą išsamiai papasakojo lektorė Modesta Kairytė, patarėja ES klausimais Lietuvos savivaldybių asociacijoje; “vietos veiklos grupių strategijų įgyvendinimas“ (bendruomenių vaidmuo, paraiškų rengimo reikalavimai, iššūkiai ir galimybės) -šią temą plėtojo lektorė Laura Batulevičiūtė. Įdomiausia buvo, kai patirtimi dalijosi kitų Lietuvos bendruomenių atstovai -„Inkubatorius verslumui“ -Rimantas Vaitkevičius, bendruomenės „Imantai“ pirmininkas; “Verslumas nuo nulio pelėdų kaime“ -Virginija Vilkelienė, Zita Kazokevičienė iš Pelėdnagių bendruomenės; “Kaip mes pradėjome“ -Milda Adomaitienė, UAB “Evija ir Partner“ vadovė. diskusijų, konsultacijų stalas su profesoriumi dr. Sauliumi Nefu, profesore Irena Leliugiene pratęsė popietę. Aktyviai įsijungėme ir mes, Barčių, Gegutės, Kuklių kaimo bendruomenių pirmininkai.
Iki bendruomenių prisistatymo-konkurso radę laisvo laiko, išbandėme Baltijos jūros vandenų bangas, kopose saule pasimėgavome. Vakare Palangos Gintaro koncertų salėje puikiai pristatėme mūsų Lazdijų kraštą, -Barčių bendruomenės moterų folklorinis ansamblis dzūkiškomis dainomis sužavėjo ne tik žiūrovus, bet ir tarptautinę žiuri komisiją-pirmininkę Laimą Lingytę, LRT laidų kūrėją ir režisierę, Estijos Piarnu miesto akordeonistų ansamblio vadovą Andrusą, Latvijos Jelgavos miesto choro vadovę Nijolę, Baltarusijos nacionalinės televizijos ir radijo prodiuserį Arkadijų, Maskvos miesto prodiuserių kompanijos atstovą Alex Romą. Garbinga antra vieta-laureatų, daug aplodismentų, šypsenų, - ko daugiau bereikia. Atsiėmę apdovanojimus, draugiškai visi Lazdijų bendruomenių atstovai, salei padedant, sudainavome „Kur gintarais nusėtas marių krantas“ ir užbaigėme konkursą.
     Vakare palangos klube “Ramybė“ laukė dainų konkursas. Barčių kaimo bendruomenės solistė Ramunė Janavičiūtė scenoje atlikusi dainą „Saulė leidžias“, pelnė specialų žiuri prizą ir publikos ovacijas bei prašymą pakartoti. Vakarinį konkursą vainikavo mūsų, dzūkijos krašto, atlikėja Agnė Petravičienė. Kojos pačios kilnojosi, dainų žodžiai liete liejosi...
Šeštadienio rytas pasitiko saule. Grupelėmis pasiskirstę jūrą lankėme. O po pietų vėl į konferenciją pakvietė nauji lektoriai. Tema vėlgi aktuali - „Bendruomeniškumas. Naujos idėjos“. Apie naują, pas mus mažai girdėtą , kūrybišką vietokultūrą, paskaitą skaitė Europos kultūros parlamentarė, buvusi Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje, Gruzijoje, Vokietijoje, kultūros ministerijos vyr, specialistė Gabrielė Žaidytė. Diskusijas tęsė M. Riomerio prof. dr. Saulius Nefas. Nemažai mūsų bendruomenių žmonių susirinko į susitikimą su bioenergetiku prof. dr. Jonu Algimantu Dainausku. pavakare laukė įdomi ekskursija į gintaro muziejų ir botanikos sodą.
     Vakare “Palangos Gintaro“ koncertų salėje klausėmės naujai atvykusių bendruomenininkų prisistatymų. Geros nuotaikos vedini, įžengėme į Palangos klubą „Ramybė“. Barčių moterų ansamblis su daina apie grįžtančius paukščius vėl pelnė žiuri komisijos simpatijas, kategorijoje ansamblių mums skyrė antrą vietą. O solistei Ramunei Janavičiūtei patikėta garbė užbaigti dainų konkursą, -jau tapusi hitu „Mano vienintelis žmogau“ ir graikiškas “Strose to stroma“ (sirtakis) pakėlė visus nuo stalų kojas pamankštinti. Diplomas ir prašymas pakartoti - ar bereikia ko daugiau? Toliau linksmino svečias iš Maskvos Alex Romas. Į savo poilsio namus grįžome pakilios nuotaikos, nors truputį pavargę nuo įspūdžių gausos...
     Sekmadienį su saule kėlėmės, pajūrio kopomis iki tilto ėjome, lauktuves namiškiams rinkome Basanavičiaus alėjoje... Visos kelionės turi pradžią ir pabaigą. Atsisveikinome su svetingąja Palanga, puikiais organizatoriais, naujais sutiktais draugais iš Jjonavos, Kauno, Rradviliškio, Panevėžio, Trakų, Plungės rajonų bendruomenių. Pasisėmę naujų žinių, apsiginklavę naujomis idėjomis, kupini pozityvių minčių, išvykome į savo brangų Lazdijų kraštą, juk sakoma-visur gerai, namuos-geriausia.
     Didelis didelis „Ačiū“ Lazdijų rajono savivaldybės merui Artūrui Margeliui, kuris nedvejodamas pasirūpino mūsų saugia kelione, skirdamas transportą. Atskirai noriu padėkoti visiems, kartu vykusiems, prie pavykusios kelionės prisidėjusiems žmonėms - Salų bendruomenės atstovams -pirmininkei Vilmai su vyru Edmundu; Kuklių bendruomenės pirmininkui Raimondui su Lina ir Patricija; Gegutės jungtinėms pajėgoms - pirmininkui Edvardui, Iilonai, Vilmai su Deividu, Dovilei, Arvydui, Artūrui; Seirijų bendruomenės atstovei, mūsų akimirkų įamžintojai, Virginijai; Krikštonių bendruomenės pirmininkei Lenai. Na, o Veisiejų senjoros Danguolė ir Jjulijona nusipelnė didžiausių pagyrų, - jų dėka išretėjusios Barčių bendruomenės moterų ansamblio gretos pasipildė ir skynė laurus dainų konkursuose. Barčių bendruomenės atstovai - Daiva, Rūta, Arūnas ir aš, pirmininkė Ramunė Janavičiūtė, jautėmės, kad esame viena šeima su kitų bendruomenių žmonėmis.
     Noriu kreiptis į tas bendruomenes, kurios vis dar abejoja tokių kelionių nauda, - tik nuvykę į festivalį, sudalyvavę konferencijose, konkursuose, susipažinę su kitų Lietuvos kaimo bendruomenių žmonėmis, suprasite, kad mokytis, tobulėti, bendrauti - pats geriausias būdas išlikti šiuolaikiškiems ir įdomiems. Kaip sakė viena iš lektorių, profesorė Iirena Lleliugienė, - „atėjo laikas bendruomenininkams būti agresyviai konstruktyviems“... ko jums ir linkiu bei kviečiu kitiems metams ruoštis.

Barčių kaimo bendruomenės pirmininkė Ramunė Janavičiūtė.