Barčių kaimo bendruomenė įgyvendina projektą "Prisėdai šalia"

Barčių kaimo bendruomenės nariai yra aktyvūs rajono, Respublikos įvairių švenčių, renginių dalyviai. Kadangi Barčių kaimas yra Veisiejų seniūnijos teritorijoje, Veisiejų seniūnijos bendruomenės komitetas dar 2007 m., vykdydamas projektą, kurį finansavo LEADER programa per Dzūkijos VVG suremontavo Barčių kaimo bendruomenės patalpas ir bendruomenė turi kur susirinkti per šventes, įvairius renginius, vakarais po darbų. Tačiau bendruomenės materialinė bazė labai silpna, salės kėdės ir stalai nusidėvėję, vykstant renginiams nėra įgarsinimo aparatūros, labai trūksta buitinės technikos. Ne kartą tiek bendruomenės nariai, tiek kartu ir kaimo gyventojai diskutavo apie galimas didesnes jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių iniciatyvas, kaip į visuomeninę veiklą įtraukti daugiau gyventojų, kaip įsigyti baldus, kitą techniką ir nutarė kreiptis paramos į Žemės ūkio ministeriją. Buvo parengtas projektas paramai gauti pagal 2017 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles.

Džiugu, kad paraiška buvo teigiamai įvertinta, praėjo nemažą konkursą ir 2017 m. birželio 15 d. buvo pasirašyta paramos sutartis su Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos.

Projekto „Prisėdai šalia“ tikslas – skatinti Barčių kaimo gyventojų bendruomeniškumo iniciatyvas. Projekto įgyvendinimo metu bus stiprinama kaimo bendruomenės materialinės bazė: įsigyjama renginiams vesti reikalinga įgarsinimo aparatūra, bendruomenės patalpoms reikalingi baldai, buitinė technika, daugiafunkcinis įrenginys.   Įgyvendinus projekto uždavinius, Barčių kaimo bendruomenės nariai bei aplinkinių kaimų gyventojai galės dažniau susirinkti į atnaujintas bendruomenės patalpas, kokybiškiau vesti įvairius renginius, padidės kaimo gyventojų dalyvavimas bendruomenės veikloje, bus galima įgyvendinti daugiau ir įvairesnių veiklų, renginių. Kadangi kaime turime paauglių, jaunimo, kurie užsiima saviveikla ir saviraiška, todėl svarbu, kad patogiai įsitaisytų dirbdami, stebėdami. Po projekto įgyvendinimo tikimės, kad bendruomenės narių skaičius išaugs, gyventojai aktyviau įsitrauks į visuomeninę veiklą, kaimo bendruomenė galės dažniau rinktis vakarais į bendruomenės namus ir kviesti kartu pabūti įvairią socialinę atskirtį jaučiančius asmenis (kaip pvz. senyvo amžiaus, daugiavaikes šeimas ir pan.), rengti pokalbių temas verslumo kaime vystymo, įvairiapusiškiau užsiimti menine saviveikla, plačiau vystyti paslaugų kelius.

Lėšas projekto įgyvendinti skyrė Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija. Taip pat prie projekto įgyvendinimo prisideda ir Lazdijų rajono savivaldybė, skirdama lėšų projektui bendrafinansuoti. Bendra projekto vertė su PVM – 3488,23 Eur, paramos suma – 2930,91 Eur.

Barčių kaimo bendruomenė