Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos sąskrydis Karklėje

Gražią birželio 17 d. popietę iš Lazdijų link Karklės pajudėjo autobusas su Lazdijų rajono bendruomenių atstovais. Pajūryje visą savaitgalį vyko Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos sąskrydis. Jame dalyvavo atstovai iš Barčių,  Jukneliškės, Gegutės, Naujosios Kirsnos, Krikštonių, Varnėnų, Salų, Seirijų, Šeštokų, Veisiejų  bendruomenių. Iš viso net 38 aktyvūs Lazdijų rajono bendruomenių atstovai, kuriuos dalyvauti šiame sąskrydyje subūrė Dzūkijos kaimo plėtros partnerių asociacija (Dzūkijos VVG).

Pirmasis sąskrydžio vakaras prasidėjo įsikūrimu paskirtuose nameliuose. Nors daugelis vežėsi palapines, pirmąją naktį nameliai pasirodė geresnė išeitis, dėl visoje Lietuvoje siautusios vėtros, kuri neaplenkė ir pajūrio krašto. Vėliau prasidėjo suvalkietiškas subatvakaris, kuriame netrūko nei šokių, nei dainų, nei žaidimų. Skambėjo ne tik suvalkietiškos dainos, bet ir „Mes esam dzūkai – girių karaliai“. Antrąją dieną visi norintys galėjo pradėti mankšta, o po jos bendruomenių atstovai stengėsi kuo gražiau įrengti ir papuošti savo kiemelius, kuriuos vėliau lankė sąskrydžio dalyviai ir garbingi svečiai. Mūsų įrengtame kiemelyje svečiai galėjo pasivaišinti „Šmarškų“ sriuba, kurią virė Barčių kaimo bendruomenė, paragauti V. Varnelio įmonės „Banga“ duonos ir pyrago gaminių, taip pat įsigyti Gegutės kaimo bendruomenės atstovų pintų gaminių bei išgirsti pasakojimų apie bendruomenių veiklą bei pramogas Lazdijų rajone. Sąskrydis, skirtas paminėti vietos bendruomenių metus oficialiai prasidėjo teatralizuotu vietos bendruomenių vadovų pasirodymu ir visų dalyvių žygiu Baltijos jūros pakrante. Sąskrydyje lankėsi Lietuvos Respublikos Vyriausybės ministras pirmininkas A. Butkevičius, Seimo nariai ministerijų atstovai, merai iš įvairių Lietuvos kraštų ir kiti svečiai. Susirinkusieji galėjo rinktis įvairius šventės praleidimo būdus: ramiai pasivaikščioti po skėčių alėją, kurioje buvo skėčiai ir su mūsų rajono simbolika, padiskutuoti rūpimomis temomis diskusijų kiemeliuose, arba dalyvauti alternatyviose sportinėse varžybose "Drąsūs, stiprūs, gražūs“. Jose dalyvavo ir 5 mūsų rajono atstovai. Vakarop pasirodė jaunimo „deimančiukai“ iš visos Lietuvos, kurie dainavo ir šoko. Mūsų rajonui atstovavo Austėja Drutytė ir Rūta Sorakaitė iš Barčių kaimo bendruomenės, kurios atliko lietuvių liaudies dainas „Teka teka“ ir „Šių naktelį“, taip pat Augustė Bernatavičiūtė iš Krikštonių kaimo bendruomenės atliko dvi lietuvių liaudies dainas ,,Oi ant kalno ant aukštojo" ir ,,Vieversėlis an dzirvono“. Po koncerto vyko Bendruomenių norų išsipildymo akcija, kurios metu sąskrydžio dalyviai į dangų paleido šimtus  spalvotų balionų su įvairiais užrašytais norais. Vakare žiūrėjome lauko kino teatre filmus, ėjome prie jūros, linksminomės su kitais sąskrydžio dalyviais.

Sekmadienį sąskrydis baigėsi ir bendruomenių atstovai vėl pasklido po Lietuvą skleisti idėjų ir jas realizuoti, kad gyvenimas kaime gerėtų. Visų dalyvavusių Lazdijų rajono bendruomenių atstovų vardu dėkojame Lazdijų rajono savivaldybės Merui Artūrui Margeliui už transporto skyrimą išvykai, taip pat už kelionės organizavimą dėkojame Dzūkijos kaimo plėtros partnerių asociacijai (Dzūkijos VVG). Taip pat dėkojame Barčių kaimo bendruomenės moterims, Ramunei Janavičiūtei ir Daivai Sorakienei, kurios visas tris dienas rūpinosi, kad būtume ne tik atsigėrę kavos ar arbatos, bet ir sotūs.

Autorė Varnėnų kaimo bendruomenės atstovė Evelina Stankutė